Stolpersteine, són les pedres que et fan entrebancar, aquest és el nom que li va donar Gunter Deming, artista alemany al seu projecte mundial: monument per commemorar el destí de tots els quins van ser perseguits, deportats, assassinats o es van suïcidar pel Nacionalsocialisme.

Stolpersteine són uns cubs de ciment de 10x10x10cm amb una placa a la part superior, on hi ha informació sobre la persona en qüestió, que vivia on està col·locada la placa: nom i cognom, any de naixement, què l’hi va passar (verfolgt, ermordet, deportiert oder Selbstmord), lloc on el van portar i normalment any en què va morir.

Ara mateix hi ha unes 50000 Stolpersteine a tot Europa. La primera ciutat a tenir Stolpersteine a l’estat espanyol va ser: Navàs (Bages). Que el 2015 va posar a la plaça de l’ajuntament 4 Stolpersteine i una a Palà de Torroella.

Però ara no només Navàs té Stolpersteine, ja que el passat dimercres 25 de gener de 2017 Manresa va col·locar 21 Stolpersteine i el mateix artista, Gunter Deming, va ajudar a clavar-les.

Si voleu més informació sobre el tema podeu visitar aquestes dues webs:

http://memoria.navas.cat/stolpersteine/

http://www.naciodigital.cat/manresa/noticia/64949/manresa/consternada/colloca/21/plaques/stolpersteine/contra/oblit

A més a més, aquí teniu una petita explicació + vídeo de Karambolage:

http://sites.arte.tv/karambolage/de/inventar-die-stolpersteine-karambolage

Bildquelle:

http://andberlin.com/stolpersteine-in-berlin/stolpersteine-33-3/