BUEN VIVIR: Quant val la vida?/ Was ist das Leben wert? [1]

El terme de BUEN VIVIR[2]  té el seu origen a les cultures indígenes dels Andes americans. Es refereix a un concepte alternatiu de desenvolupament oposat a les nocions contemporànies de progrés capitalista i de benestar, i als models de desenvolupament imperants. Davant la crisi econòmica en curs i els desastres mediambientals, cada vegada més gent a nivell mundial es planteja un altre tipus de vida més enllà de la producció capitalista i de l’explotació dels recursos naturals, i que no estigui orientat a la consecució de la riquesa material. En general, BUEN VIVIR representa la distribució equitativa dels recursos naturals i dels béns públics. El terme, que està vinculat a valors específics, proposa repensar objectius de desenvolupament, valors i estils de vida, per reformular-los i portar-los a la pràctica.
 
També a nivell parlamentari (per exemple, la Comissió d’Investigació sobre el “Creixement, benestar, qualitat de vida”) es busquen noves formes de creixement i de desenvolupament, encara que no existeixin polítiques reals que les promoguin. Els resultats visibles i concrets, amb nous enfocaments, vénen en l’actualitat directament des del context dels moviments socials. Per a l’estructuració de les comunitats basades en els valors del BUEN VIVIR, es dissenyen i estableixen noves formes de producció i consum, així com d’organització de la vida. L’assoliment d’aquestes transformacions requereix creativitat i “pensar més enllà de les fronteres”[3]. És necessari dissenyar estratègies pel reconeixement de les diferències i la diversitat que puguin donar lloc a canvis en les estructures de poder a llarg termini. La perspectiva del BUEN VIVIR té una forta dimensió col·lectiva, en la qual s’inclou la convivència pacífica i la col·laboració entre les persones i la naturalesa -independentment del seu origen o classe social-. BUEN VIVIR és un concepte que està començant a sorgir i canvia necessàriament, en funció del context en el qual la teoria es porta a la pràctica.
 
Aquest acte del Goethe-Institut de Barcelona presenta iniciatives i projectes ciutadans d’Hamburg i Barcelona que, a l’igual del concepte de BUEN VIVIR, proposen noves formes de convivència i organització que presentaran en el marc d’aquest programa. Es tracta de projectes basats en la cura mútua i l’autogestió de la vida que requereixen una participació activa dels ciutadans i un compromís social, i que constitueixen un repte social en el context de l’actual crisi de l’Estat de benestar.
 
D’Hamburg arriben representants de Fux-eg i de PlanBude a Barcelona per intercanviar les seves experiències amb projectes locals –Cooperativa Integral CatalanaRaons PúbliquesAteneu Cooperativo La BaseLaFundicióLaCol / La Borda– i per informar durant aquest acte amb el col·lectiu Enmedio de les seves formes de producció i de vida.
 
L’escriptor independent Raul Zelik, de qui hem pres el títol del programa, donarà una conferència sobre el concepte de BUEN VIVIR, establint un pont entre l’origen del concepte indígena i el context europeu, entre d’altres.
 
El programa sobre el BUEN VIVIR s’obrirà amb el taller TAF! (taller d’acció fotogràfica), que a partir de la pregunta Quant val la vida? s’ocuparà d’establir una connexió directa amb els actuals problemes sociopolítics de la ciutat de Barcelona. L’objectiu del taller és produir una zona de visibilitat a la ciutat per al tema desenvolupat en una pràctica col·lectiva.

Concepte i direcció: Anja Steidinger

PROGRAMA 
 
Dilluns 15 de juny
Intervenció a l’espai públic amb els resultats del TAF!
Espai per confirmar
 
Dimarts 16 de juny
Trobada amb els convidats alemanys -Raul Zelik, Frank John de Fux-eg, Patricia Wedler i Christina Röthig de Planbude- amb els projectes de Barcelona: Cooperativa Integral Catalana, Raons Públiques, Ateneu Cooperativo La Base, LaFundició, LaCol / La Borda

Dimecres 17 de juny
Sala d’actes del Goethe-Institut Barcelona
De 18:30 a 21:30h, amb traducció simultània
18:30h  Conferència de Raul Zelik sobre el concepte de BUEN VIVIR
Presentació de projectes i xerrada amb el públic
19:00h  Enmedio
19:30h  Planbude
20:00h  Fux-eg


Entrada gratuïta

Lloc: Goethe Institut Barcelona, Roger de Flor, 224
 
[1]Raul Zelik: Was ist das Leben wert / Quant val la vida? en der Freitag, 05.10.2010, URL: https://www.freitag.de/autoren/der-freitag/was-ist-das-leben-wert/
[2] Buen Vivir és la traducció al castellà de l’expresió en quítxua d’Ecuador sumak kawsay i en aimara de Bolívia suma qamana.
[3] Ana María Larrea: “El Buen Vivir como contrahegemonía en la Constitución Ecuatoriana”: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=27919220006

Font i més informació: http://www.goethe.de/ins/es/ca/bar/ver.cfm?fuseaction=events.detail&event_id=20480665