“Aprendre a ritme de joc” és el títol que tenia el curs de gamificació impartit per l’Oriol Ripoll. Em va agradar molt i per això us faig una llista de tots els jocs que hem vist en el curs i a partir dels quals en podem crear de propis a les classes:
1.- Fem 32 papers i en cadascú escrivim per exemple: adjectius contraris. Ens guardem totes les parelles dels adjectius de forma que a sobre la taula només tinguem un paper de la parella d’adjectius. El qui té la resta de papers que formen les parelles comença a dient un adjectiu: alt!, les persones del voltant de la taula busquen i agafen el més ràpid possible el seu contrari: baix.
2.- Fem 20 papers escrivint paraules (substantius, adjectius, verbs….)d’un tema, per exemple: la granja. Es deixen tots sobre la taula. Un és el narrador, comença a explicar una història i quan el narrador diu una paraula que està sobre la taula la resta han d’agafar el més rapit possible el paper. Qui l’agafa continua amb la història.
3.- Has de fer 8 papers, cada paper ha de tenir una lletra de l’ A a l’ H i un número de l’1 al 8. Els pots repetir, poden ser tots igual o poden ser tots diferents. A cada paper també hi has d’escriure el teu nom. Llavors has de parlar amb una altra persona, aquella persona t’explicarà una història, tu li explicaràs una història i us intercanviareu una carta de les seves per una de les teves. Així fins que hagis donat totes les teves i a la ma només hi tinguis cartes de d’altra gent. Llavors fareu com el Pòquer per saber qui guanya la partida. Qui té escala? 8-7-6-5-4? 5-4-3-2-1? Si hi ha algú que ho ha aconseguit, ha d’anar dient qui era la persona que li ha donat el paper i explicar la història. Si s’equivoca passa a la següent persona que té escala o trio o doble, si no hi ha ningú amb números al final de tot guanyaria qui té lletres iguals (a-a-a-a-a).
4.- Sol, pluja, llavor: es formen tres grups. L’objectiu és crear una planta, per tant s’ha d’aconseguir que cada grup faci una de les tres coses, un grup: sol, un: pluja i un: llavor. Sense que els grups parlin entre si, cada grup ha de triar si fan sol (amb el palmell obert), pluja (amb els dits cap avall) o llavor (amb el puny tancat). Un cop tots els grups han decidit que volen fer en aquell torn, es canta tots junts: Sol, pluja, llavor, un, dos, tres! I cada grup fa, el què havien acordat. Es donen 5 o 8 intents per a veure quantes plantes fan.
5.- Cartes de pregunta /resposta per quan parlen a classe (projecte no finalitzat).
6.- App: Dragonbox Math: per aprendre àlgebra sense estudiar.
7.- Babalumba: cada vegada que algú apunta un concepte interessant ha de dir: Babalumba. Quan ja n’han dit 5, les persones que ho havien cridat, han de dir els conceptes apuntats –> Resum del més destacat de la sessió.
—
Vam jugar a diferents jocs, per veure com es poden utilitzar en les diferents matèries:
8.- Sushi Go
9.- Virus!
10.- Ubongo
11.- Hanabi
12.- Timeline
13.- Duplik
14.- Story Cubes
15.- Piko Piko
16.- Guillotine
17.- Fluxx
18.- Dixit Jinx
19.- Spoilers
20.- Félix
21.- El Espia (que se perdio)
—-
22.- El teu gat menja caca: escriure una frase i passar el paper al del costat. Ell mira la frase, fa un dibuix sobre el que acaba de llegir i dobla el paper, perquè el següent només pugui veure el dibuix. El següent mira el dibuix, escriu una frase i torna a doblar el full per a què el següent només vegi la frase. I així fins al final.
Diferents eines per una gamificació educativa:
23.- Makebadges
24.- Classdojo
25.- Edpuzzle
26.- Quizlet
27.- Genially
28.- Wordle
29.- Mentimeter
30.- Clash Royate Deck Builder
31.- Fas 8 estacions dins la classe, necessites una informació i vas a aquella estació una vegada has acabat no pots passar a la següent estació perquè hi ha un altre grup, així que has d’anar a l’última.
—-
32.- Porta: el professor tria 3 condicions per poder passar la porta. Per exemple: sempre s’ha d’entrar de 3 en 3, d’aquestes 3 persones, una a de ser del sexe contrari a les altres dues i mínim una persona ha de portar ulleres. Els alumnes han de anar travessant la porta, fins que al final tots els alumnes són a l’altre cantó i saben les tres condicions.
33.- Es fa tres grups i cada grup tira 3 daus. Amb els 3 números que els hi han sortit han de triar quin número posen a Força, quin a Agilitat i quin a Habilitat. Aquestes seran les tres qualitats que tindran i el número és si són més bons en una cosa o en una altra. El professor dibuixa un mapa molt esquemàtic a la pissarra i comença a explicar la història, com si fos un joc de rol. Cada equip a de tirar els daus i decidir que fa en cada parada de la història.
34.- Joc Morra
—-
35.- Breakout Edu: crees una història i els alumnes l’han de resoldre com si fos un escape room. Hi ha una caixa i diferents cadenats.
36.- Camí per les rajoles: dos equips, es delimita un espai en el terra de rajoles. Un equip es posa a un cantó i l’altre equip davant per davant. Dintre d’aquest espai cada equip li prepara un recorregut a l’altra, per a què puguin travessar l’espai fins a arribar a l’altre equip. El primer equip (A) comença amb una sola persona que va provant de endevinar el recorregut correcte. Si trepitja una rajola incorrecte, se’n torna fins al principi. Juga un torn cada equip. Quan li torna a tocar a l’equip A, la persona que ara intenta trobar el recorregut correcte, ho ha de fer havent memoritzat les rajoles correctes, ja que el seu equip no li pot dir res.
37.- Dobble
Espero que us serveixi la informació. He intentat explicar els jocs, però potser no m’he expressat correctament. Si necessiteu més detalls escriviu un comentari. A qui li toca ara?